Äta själv


Ella har fortfarande svårt för mat i bitar. Frukt och sånt går bra, hon älskar egentligen allt i fruktväg. (Och även bär, hallon är en jättehit, blåbär har hon börjat gilla nu också, hon avskydde blåbär när hon var miniliten) Banan, kiwi och päron är kul att plocka småbitar av. Brukar blanda i keso ibland också, och hon börjar bli duktig på att äta med sked. Smörgåsrån med smör är supergott. I matväg kan hon plocka i sig plättar i bitar och blodpudding. (Haha, typisk barnmat) Makaroner har vi ju testat lite men det går sådär. Vi gör vårt bästa för att laga Ella-vänlig mat men det går väl inte jättebra alla gånger. Köttbullar och potatis testade vi i söndags och det åt hon bara litegrann av, men då hade hon lite tjorv med magen också.

Får Ella välja själv är det fortfarande släta barnmatsburkar och gröt som är bäst. (Tänk förresten att äta gröt till morgon och kväll varje dag i över ett halvår, sjukt ju? Kanske måste börja variera oss lite... Men hon får ju iallafall olika tillbehör) (Hon älskar gröt, välling funkade aldrig).

Åh vad jag tycker det är svårt med mat ibland, man vill ju ge sitt barn det bästa. Har ni tips på bra mat barn brukar gilla? Både liksom mat-mat och mellanmål... Tycker att vi snurrar runt på samma ganska ofta. Fil gillar hon förresten, fil med hallon är en hit. Och mjölk älskar hon. Gjorde mycket smoothies en period och då fick Ella smaka mycket, måste börja om med det igen! Tänkte fixa såna där glass-formar som man kan frysa in typ smoothies i så att det blir som glass, det borde ju vara himla kul och smidigt att kunna plocka fram! Mackor är ju också bra mellis men då vill jag ge bröd som jag bakat själv och just nu har jag inget i frysen, måste baka.

Men som sagt, svårt med bitar har denna tjej. Det är inte så mycket att hon tycker saker är äckliga, men bitar är ingen höjdare. 8-månadersburkar funkar ibland... Man skulle ju som vilja sluta med alla dessa barnmatsburkar, försöker att bara ge en burk om dagen nuförtiden. Imorgon ska vi laga lax med potatismos till middag, hoppas det går ner för lilla damen. Sen måste jag väl säga att vi säkert påverkat henne själva när vi har varit lite fega med bitar, har fortfarande skräck för att hon ska svälja fel. Men det blir nog bättre när hon blir större och får fler tänder. Hon har 4 tänder uppe och 4 nere, vad vi vet, (har inte undersökt så noga, haha) så har det varit länge nu.
1 Emma:

skriven

Svårt men från 11-12 månader åt Amanda det vi åt (ibland tog jag av åt henne före kryddning bara.) pasta, ris, potatis har alltid fungerat men gör hemmagjort potatismos och köttfärsbiffar eller liknande som går mosa. Sen tror jag att ni någonstans måste dra bort burkarna helt, för så länge hon får äta släta burkar går ni bara förbi problemet. Är ju rätt skönt när barnen får äta samma som vi! Och 8 tänder är rätt mkt + att dom e rätt duktiga på att tugga även där de inte har tänder:) så kör på med bitar! Falukorv gillar ju många barn oxå! Lite sås till maten är aldrig heller fel:)

Svar: Jo vi har testat potatismos och köttbullar, det gick sådär :p Drar vi bort burkarna helt på en gång svälter hon ihjäl..vi måste ju få i henne nånting. tänker att det kommer eftersom, hon lär inte äta puréer tills hon är 15 ;) men självklart är det skönt när barnen äter det vi äter, det är ju dit vi vill komma. Var lite det här jag var rädd för när många tyckte man ska köra på endast köpt barnmat (ej göra egen) tills barnet kan äta det vi äter. Och jo, haha, vet barn som är utan tänder och ändå tuggar i sig äpple.. ;) Men när Ella har så svårt för bitar redan sedan vi testade 8-mån-burkar vid 8 mån, så tänker (hoppas) jag att det underlättar ändå lite när hon får fler tänder. :) Korv har vi provat, det gick ganska bra, får prova igen. :)
Mamma Karin

2 Emma:

skriven

Kom på en till maträtt Amanda gillar, blodpudding!! Värsta hiten! Tänker de e ju ganska mjukt i konsistensen och med en klick färska lingon blir det nog mums!!

Svar: Jo jag skrev det, hon äter blodpudding och plättar ;) den enda "vanliga" maten, haha.. Blodpudding, plättar och pannkaka plockar hon glatt i sig.
Mamma Karin

3 Sara A:

skriven

Är nog mkt som du är inne själv på att ni påverkat genom att inte ge henne så mkt "bit å klump mat". Men med tiden går det säkert jättebra. Tänder spelar inte så stor roll tror jag. Melissa åt palt med 2 gaddar bara. Hon har fortfarande inte fått alla tänder men hon har inga problem nu. Är ju rätt vanligt att de ogillar klumpar. Så var Melissa också (men ju mer hon åt desto bättre gick det) :) jag tror det kommer ge med sig ju mer ni testar låta henne äta. :)

Svar: Fast å andra sidan har hon ju fått prova 8-mån-burkar sedan hon var just 8 mån..det har alltid varit svårt. Men vi har säkert fegat ändå, och varit lite fjantiga. Men känns ju lite farligt att ge henne massa klumpig mat när hon har tillräckligt svårt med 8-månadersburkar ibland :p men hon äter blodpudding, plättar och pannkaka själv, det är det som funkar bäst hittills :) jag tror som du att det ger sig ju mer vi provar :) hon måste väl vänja sig och tar längre tid på sig än andra barn ;) men hon lär ju inte äta puréer tills hon är 15 ;)
Mamma Karin

Kommentera här: