Nötpasta med morot

Igår lagade jag en ny supergod rätt! I helgen när vi gick på stan (Steffes mamma och Roger hälsade på, så kul!) snabbtittade jag i en kokbok på Åhléns som jag vill ha. Ramlade över ett superintressant recept som jag bara var tvungen att prova. Så jag gjorde en fuling och fotade av receptet. Här har ni det! SÅ enkelt och gott. Det här ska jag göra fler gånger.


Nötpasta med morot

3 morötter
1 gul lök
1 dl hasselnötter (minst)
rapsolja att steka i
pasta för 4 personer
2 dl smaksatt crème fraiche (tomat/basilika är väldigt god till)
eventuellt lite mjölk att späda med
salt och peppar

Sätt på pastavattnet. Riv morot och lök med rivjärn under tiden vattnet kokar upp. (Jag är inte mycket för lök och hade en jättestor så jag tog bara halva) (Jag rev lite på båda sidorna av rivjärnet). Hacka nötter grovt, hetta upp en torr stekpanna och rosta någon minut. (Jag hittade inga hela hasselnötter utan köpte två påsar hackade nötter, det blev typ 2 dl). Tillsätt rapsolja och låt lök och morot fräsa med en stund. 
När vattnet kokar, lägg i pastan och koka enligt anvisning på förpackningen.
Blanda i crème fraiche (jag tog tomat/basilika) i nöt- och morotsfräset, späd eventuellt med lite mjölk och smaka av med salt och peppar.


GOTT!

Jag donerar mina organ

För någon vecka sedan tog jag tag i att anmäla mig till donationsregistret. Det var en grej jag tänkt på länge men inte gjort, varför vet jag inte riktigt. Det tog ju bara typ 2 minuter av min tid. Visste ni att en donator kan rädda livet på 8 personer(!!?!?!!) Det är ju helt fantastiskt. Har ni inte anmält er, gå in och gör det - oavsett om ni kryssar ja eller nej.

Min vän och idol Amanda har cystisk fibros och väntar på nya lungor. Jag tycker verkligen att ni ska gå in och läsa hennes blogg. Amanda är så otroligt klok, stark och fin på alla sätt och vis. Hennes inställning till livet är beundransvärd. Och jag hoppas innerligt att hennes telefon ringer snart. ♥

 
 

Mjölkchokladkaka med crisp

På fredag är det två veckor sedan jag gjorde den här. Ville ha något smarrigt till Idol. Stewen var sugen på något crunchigt chokladigt så jag testade att göra en mjölkchokladkaka med crisp. Receptet hittade jag i Maria Öhrns bok Kladdkakor. Lite av en besvikelse faktiskt, inte så god tyckte jag. (Eller Stewen). Men älskar man mandelmassa tycker man om den. Jag är inget fan av mandelmassa, vill bara ha litegrann i semlor. Det är ju typ enda gången man äter mandelmassa förresten. I semlor.

Här har ni receptet iallafall! Väldigt enkel och söt kaka. Blev godare dagen efter och gärna direkt från frysen. Mandelkrispen ska jag testa göra igen men jag tyckte att själva mandelmassebottnen blev alldeles för sliskig och mjuk. Det skulle ha varit någon mer smuligare botten.


Mjölkchokladkaka med krisp

1 dl sötmandel
1/2 dl strösocker

250 g mandelmassa
1 msk kakao
 
400 g mjölkchoklad
2 dl matlagningsyoghurt


Hacka mandeln grovt och blanda med socker i en tjockbottnad kastrull eller vid panna. Låt sockret lösas upp på högsta värme under omrörning. Sänk värmen till hälften och låt mandeln få lite färg och en härligt rostad doft. Sprid ut på en plåt och låt svalna. Hacka sedan fint.

Riv mandelmassan grovt och knåda in kakaon. Kavla ut degen och tryck fast den i botten på en form med löstagbar kant. Degen behöver inte täcka kanterna.
 
Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. (Jag använde mikron). Låt svalna något och blanda sedan ner yoghurten. Rör ner mandelkrispet och häll smeten i formen. Låt stå kallt minst ett par timmar.